Kezdőlap Osztályok Patológia
Patológiai Osztály PDF Nyomtatás E-mail

Az osztály kórházunk kórbonctani, kórszövettani és cytologiai vizsgálatait végzi.

A kórboncolás során a kórházban - és esetenként a kórházon kívül - meghalt betegek holttestét vizsgáljuk. A modern diagnosztikai eszközök bevezetése miatt a kórboncolás jelentősége egyre csökken, de sok esetben ma is értékes információkat nyújt ez a vizsgálati módszer, és népegészségügyi, statisztikai szempontból igen fontos, mert ez szolgáltatja a legpontosabb morbiditási és mortalitási adatokat.

A kórszövettani diagnosztika a különböző eltávolított szövetek, szervek mikroszkópos vizsgálatát jelenti. Minden, a betegből eltávolított szövet vizsgálata kötelező, a fogakat kivéve. Kórszövettani vizsgálatot a halottból eltávolított szövetekből is végzünk. A kórszövettani vizsgálat tisztázza az elváltozások mibenlétét, különböző gyulladásos és degeneratív folyamatok, jó- és rosszindulatú daganatok ismerhetők fel ezzel a módszerrel. Az endoszkópos, kis biopsziás minták értékelése a további beavatkozásokhoz, műtétek indikációjához ad támpontot. A szövettani vizsgálat további speciális eljárásokkal kiegészítve (pl.: immunhisztokémia) lehetőséget ad a daganatok típusainak elkülönítésére, a daganatok várható viselkedésének megállapítására, és lehetővé teszi a hatékony kezelési módszer kiválasztását. Konzíliumi vizsgálat keretében fenti módszerek elektronmikroszkópos és genetikai vizsgálatokkal is kiegészíthetők, ezeket egyetemi intézetekben végzik.

A cytologiai vizsgálatok kevéssé eszközigényesek, gyorsak, a beteg számára általában nem megterhelők, ezért nagyon hasznosak és egyre népszerűbbek. Vizsgálunk kórházunk más részlegein vett mintákat, de aspirációs cytologiai ambulanciánkon helyben is veszünk anyagot a tapintható elváltozásokból.

Az aspirációs cytológiai rendelés kedden 9-10 óra között, illetve csütörtökön 9-10 óra, és 15-16 óra között van.

A nőgyógyászati rákszűrés keretében a méhnyakról származó cytologiai keneteket gyakorlott asszisztensnők értékelik, és szükség esetén szakorvossal konzultálják.

Dr. Diczházi Csaba MBA osztályvezető főorvos pathologia
Dr. Kisfaludy Nóra osztályvezető helyettes főorvos pathologia, cytologia
Dr. Gonda Gábor Ph.D. főorvos, oktatási felelős pathológia
Dr. Nádor Katalin főorvos pathologia, cytologia
Dr. Skaliczki József főorvos pathologia, cytologia
Dr. Egerváry Márta főorvos pathologia
Dr. Szénás Kató főorvos pathológia
Dr. Szabó Judit Mónika szakorvos belgyógyászat, pathológia
Dr. Varga Márton szakorvos pathológia
Dr. Galambos Csilla rezidens
Dr. Mészáros Lilla rezidens
Hegedüs Boglárka biológus, technikai koordinátor

Vezető asszisztens: Viszovszkyné Edényi Gabriella
Osztályiroda telefonszáma: 505-4235
Fax: 461-4755

Módosítás dátuma: 2017. június 27. kedd, 14:42
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Vilhelmina napja van