Kezdőlap Osztályok Urológia
Urológiai Osztály PDF Nyomtatás E-mail

Az Osztály a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Péterfy Sándor utcai telephelyén,  a Rottenbiller utcai szárny II. emeletén található.  Péterfy Sandor Utca 8-20.

Az osztály rendelkezik a legmagasabb szintű betegellátáshoz valamennyi szükséges kiegészítő és ellátó részleggel.

Az osztály bizonyos szakmai és struktúrális szempontokat figyelembe véve együttműködik az Általános Sebészeti Osztállyal. Az integrált osztályon a betegek elhelyezésére 2 egyágyas, 1 kétágyas, 2 háromágyas, 4 négyágyas, 3 db ötágyas kórterem áll rendelkezésre. A műtétet követő ápolásra és megfigyelésre  6 izolált szubintenzív ágy szolgál és az osztállyal egy szinten elhelyezkedő Központi Intenzív Terápiás Osztály 12 intenzív ágya is igénybe vehető a fokozottabb megfigyelés és intenzív ellátást igénylő betegek elhelyezésére.

Az osztály (és egyben az integrált Urológiai és Sebészeti Osztály) koordináló vezetője Dr. med. habil Buzogány István Ph.D., címzetes egyetemi docens.

Urológiai osztályrész:

1074 Budapest, Péterfy S.u.8-20, A épület 2.emelet

Telefon:
osztályvezető főorvos: 272-7493, 70/984-9202
osztályos iroda: 461-4700/1344, 1388
nővérpult: 461-4700/1134

Ambulancia: 461-4726

Fax: 342-1564

Ambuláns előjegyzés telefonon: 461-4726

Felvétel a hét minden napján.
Budapest V-VI-VII-XVI.kerület. 

Az osztály látja el a legmagasabb progresszivitási szinten Észak-Közép Magyarország területét Esztergom, Vác, Balassagyarmat, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kerepes, Kistarcsa által határolt területet, valamint Budapesten a II.III. IV. V.VI.VII. VIII. IX.XII. XIII. XIV. XV. XVI. kerületét. Ez azt jelenti, hogy az itt élő 2,2 millió lakos minden urológiai problémáját meg kell tudjuk oldani.

Munkatársaink látják el az V-VI-VII-VIII-XVI. kerület urológiai szakrendelőinek urológiai rendeléseit is.

Osztályvezető Főorvos: Dr. med. habil Buzogány István Ph.D., címzetes egyetemi docens.
Osztályvezető helyettes : Dr. Váczi László

Munkatársaink:

Osztály orvosai Beosztás Szakvizsga Tudományos fokozat
Dr. Buzogány István Koordináló osztályvezető főorvos urológia Ph.D., Med. Habil.,
címzetes egyetemi docens
Dr. Diószeghy Gábor adjunktus urológia
Dr. Domján Zsolt adjunktus urológia,
sebészet
Dr. Kondás József főorvos urológia Ph.D.
Dr. Kiss Attila adjunktus urológia
Dr. Kondér Gyula adjunktus,
rendelés vezető főorvos,
szakrendelés igazgató helyettes
urológia
Dr. Sülecz István osztályos orvos,
rendelés vezető főorvos
urológia
Dr. Szecső László rendelés vezető főorvos urológia
Dr. Váczi László osztályvezető főorvos helyettes urológia
Dr. Zóber Tamás osztályos orvos urológia Ph.D.
Dr. Tankó Attila szakorvos urológia Ph.D., Med. Habil.
Dr. Beliczay Barbara szakorvos urológia
Dr. Novotni Róbert szakorvos urológia

Szakorvos jelöltek:

Dr. Csapó Judit
Dr. Mohamed Altenni
Dr. Vreczenár László
Dr. Kertész Lászól Róbert
Dr. Kovács Miklós
Dr. Ráfi Tamás

Díjtalan segítők:

Prof. Dr. Wéber György SE Kísérleti Sebészeti
Intézet igazgató
sebészet,
érsebészet
Ph.D.,
Med. Habil.
Dr. Bagheri Fariborz urológia

Externista orvosok:

Dr. Birtalan Lajos V. kerületi szakrendelő
vezető főorvos
urológia
Dr. Szabó József V. kerületi szakrendelő
főorvos
urológia
Dr. Arányi Gábor VI. kerületi szakrendelő 
vezető főorvos
urológia

Ápolási koordinátor: Lendvai Csilla
Osztályvezető főnővér: Gornicsár Katalin
Intenzív részleg vezető nővér: Bot Éva
Vezető műtősnő: Endressz Gabriella
Szakrendelő és ambulancia vezető asszisztens: Eördögh Zoltánné
Titkárság - Osztályiroda: Veszely Rita, Marx Nikoletta

Fekvőbeteg Szakellátás:

Az osztály szerkezete és felépítése:

Az osztályon a betegek elhelyezésére 1-5 ágyas kórtermek, a műtétet követő ápolásra és megfigyelésre 6 izolált szubintenzív ágy áll rendelkezésre. A hatágyas szubintenzív őrző részleg teljesen elkülönített, légkondicionált, korszerű monitorokkal felszerelt, önálló ápoló személyzettel és folyamatos aneszteziológus szakorvosi felügyelettel rendelkezik, ahol a közép-nagy és nagy műtéteken átesett betegek postoperatív ellátása történik. A osztályon operált, legsúlyosabb műtéteken átesett betegek alkalmanként az osztállyal egy szinten elhelyezkedő 12 ágyas Központi Intenzív Terápiás Osztályára kerülnek elhelyezésre.

Az osztály szakmai munkája pontos, betegségcsoportokra kidolgozott kivizsgálási és terápiás szakmai előíratok alapján szervezett.
A napi gyakorlati tevékenység az aktuális minőségügyi szabványok (ISO, MEES) szerint elkészített egységes működési szabályzatok által szabályozott.

Betegelőjegyzés, beteg tájékoztatás

A műtétre készített betegek műtét előtti tájékoztatása szintén betegségcsoportokra külön elkészített írásos képekkel illusztrált felvilágosító-betegbeleegyező dokumentum segítségével történik. A műtétre előjegyzett betegek nyilvántartását és a műtétek pontos tervezését az osztály napi programját rögzítő azzal teljes összhangban lévő számítógépes előjegyzési rendszer segíti, amely egyben megkönnyíti a szakrendelői kapcsolataink integrációját is.

Műtői kapacitás

Az előre tervezett és akut műtétek elvégzésére izolált, zsilipelt, légkondícionált, korszerű 6 egységből álló műtőrendszer áll rendelkezésre. Három műtő alkalmas feltárásos, laparoszkópos és/vagy felső húgyúti endoszkópos beavatkozások, egy pedig feltárásos és alsó húgyúti endoszkópos műtétek elvégzésre. Egy teljesen elkülönített valamennyi beavatkozás elvégzésére felszerelt szeptikus műtő került kialakításra a fertőző vagy nem negatív leoltási lelettel, vagy akutan szeptikus, illetve elő nem készített állapotban műtétre kerülő betegek ellátására. Az ambulancián külön ambuláns műtő áll rendelkezésre a járóbeteg- és egynapos sebészeti műtétek elvégzésére. Ez a hatrészes műtőegység egyben Budapest egyik legnagyobb urológia-sebészeti műtőblokkja.

Diagnosztikus lehetőségek:

Kórházunkban valamennyi modern diagnosztikai eljárás, CT, MRI, transrectalis tekercs MR-spectroscopia, digital-substractios angiographia, izotóp diagnosztika, invazív angio-radiológia rendelkezésre áll. A különböző vese üregrendszeri ciszták és egyéb terimék punkciókja, drain behelyezések és biopsziák ultrahangos szükség esetén CT vezérelt célzással történnek.
A diagnosztikus és az időszakos kontroll hólyagtükrözést férfiak esetében osztályunkon flexibilis cisztoszkóppal végezzük.

Főbb tevékenységi területek:

Az osztály a Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) alapján észak közép Magyarország (Esztergom, Vác, Balassagyarmat, Salgótarján, Gyöngyös, Jászberény, Kerepestarcsa által határolt területet), valamint Budapest nagy részének (II.III. IV. V.VI.VII. VIII. IX.XII. XIII. XIV. XV. XVI. kerület) legmagasabb szintű ellátásán kívül országos centrumként működik húgyhólyag, prosztata, vese, here és hímvessző daganatok ellátásában, laparoszkópos beavatkozások és ESWL és vesekő terápia tekintetében. Kiterjesztett, radikális műtéteket úgy mint: hólyag radikális eltávolítása és bélből történő pótlása (eredeti helyére ültetett kontinens és a hasfalra kiültetett nem kontinens formában), radikális prosztata eltávolítás, radikális és szervmegtartó vesedaganat eltávolítás, továbbá szervmegtartó és rekonstrukciós urológiai műtéti megoldásokat és laparoszkópos beavatkozásokat, kiemelkedő gyakorlattal, megbízhatóan, az országban az egyik legnagyobb számban végezzük.

Onkológiai sebészet

Prosztata rosszindulatú daganatának sebészete:

A prosztata radikális eltávolítását nyílt behatolásból a stádiumtól függően lehetőség szerint idegkímélő műtéti technikával végezzük. Elvégezzük a prosztata eltávolítását magas, vagy nagyon magas kockázatú betegek esetén is, hormonkezelést követően, amennyiben az előzetes vizsgálatok azt lehetővé teszik. Nagy gondot fordítunk a műtét előtti pontos, nomogrammok alapján elvégzett, esélymodellezés alapján történő beteg-felvilágosításra, valamint a műtét utáni jó életminőségre és beteg megelégedettségre.

Húgyhólyag daganatok kezelése:

A húgyhólyag daganatainak endoszkópos eltávolítása korszerűen felszerelt videoendoszkópos műtőben történik a legkorszerűbb elvek és gyakorlat alapján.
Az invazív daganatok esetében radikális húgyhólyag eltávolítást és a kontinens és nem kontinens vizelet elterelések legkülönbözőbb fajtáit alkalmazzuk. Magyarországon egyik legnagyobb számban végzünk eredeti helyére visszaültetett, új ileum hólyag képzést, valamint ileum conduit kialakítást. Ritkán -más megoldás nem lévén - vastagbél felhasználásával, vagy transuretero-uretero-cutaneostomiával oldjuk meg a vizelet elterelését. A húgyhólyaggal és egyéb más kismedencei szervekkel kölcsönösen egymást érintő nagykiterjedésű daganatok együttes eltávolítását (exenteratiot) hasi sebész csapatunkkal egy teamben nagy gyakorlattal végezzük.

Vesedaganatok

Korai stádiumú vesedaganatok esetében a szervmegtartó műtéti megoldásokat részesítjük előnyben a daganat elhelyezkedésétől függően maximum 7 cm-s tumor nagyságig elsősorban laparoszkópos technikával. Az ennél nagyobb méretű, vagy előrehaladottabb stádiumú daganatok esetébe a teljes vese eltávolítása történik legtöbb esetben az azonos oldali mellékvese és teljes regionális nyirokcsomó blokk kiirtásával. A radikális veseeltávolításokat is elsősorban laparoszkópos technikával végezzük. Csak nagykiterjedésű, vagy más szerveket is érintő daganatok esetén végzünk elsősorban hasi (transperitonealis) feltárást. A fő gyűjtőérbe ( véna cavaba) törő daganatok esetében cavotomiát végzünk megelőző cava-filter behelyezésével. Kétoldali megjelenésű vesedaganatok esetében néhány kivételes esetet kivéve, egy időben történő szimultán műtéti beavatkozást alkalmazunk .

Here és hímvessző daganatainak kezelése

Évtizedek óta történnek intézetünkben a heredaganatok, hímvessző daganatok kiterjesztett műtétei, valamint primer és kemoterápia után történő retroperitoneális inguinalis és kismedencei nyirokcsomó blokkok radikális és idegkímélő eltávolítását is végezzük.

Vesekő terápia

Az osztályon a hét minden napján működtetett ESWL (külső lökéshullámú kőtörés) készülékkel végzett kezelések mellett, rendelkezésre áll a modern felső húgyúti endoszkópia valamennyi eszközrendszere is (nefroszkópok, ureteroszkópok (rigid és flexibilis ureteroszkóp), digitális röntgen képerősítő, ultrahangos-, elektrokinetikus- és lézer kőzúzó fejek), így a köves betegek modern ellátásának teljes palettáját képesek vagyunk nyújtani.

BPH (Jóindulatú prosztata megnagyobbodás) kezelés

A férfibetegek legnagyobb részét érintő, prosztata betegségek következtében kialakult vizeletürítési nehezítettség mértékének pontosabb megítéléséhez, minden rendelésünkön uroflowméterrel rendelkezünk. A férfiak hólyagürítési zavarainak pontos diagnosztizálására komplett urodinamikai laboratórium áll rendelkezésünkre. A prosztata méretének pontos meghatározása, finomabb szerkezeti eltéréseinek megítélése és biopsziáinak célzása rectalis ultrahang segítségével – igény esetén altatásban - történik. Osztályunkon a prosztata állományénak finomabb szerkezeti feltérképezésére MRI és rectalis tekerccsel végzett MRI spectroscopia végzésére is van lehetőség. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén (prosztata hiperplázia, BPH) elsősorban húgycsövön keresztül végzett endoszkópos műtétet végzünk, mono és bipolaris és lézervaporizációs technikával, ahol a jobb látási viszonyokat és a dokumentálást endokamera- és endovideo rendszer segíti. Rendelkezésre áll ugyanakkor a minimálinvazív BPH sebészetben a mikrohullámú thremoterápiás TUMT és a lézersebészet eszköztára is.

Inkontinencia kezelés, gynecourológiai helyreállító plasztikai sebészet

Az inkontinens (vizelettartási zavarokkal rendelkező) betegek kivizsgálására inkontinencia ambulancia áll rendelkezésünkre ahol az inkontinens és hólyagműködési zavarral rendelkező betegek kivizsgálását kompletten felszerelt urodinamikai laboratórium segíti. Konzervatív kezelés (izometriás-elektrostimuláció), intimtorna betanítás és a kezelt betegek gondozása is ambulanciánkon történik. A vizelettartási nehezítettség, képtelenség műtéti kezelésének valamennyi minimálisan invazív és egyéb műtéti beavatkozását (TOT, TVT szalag, 4 és 6 pontos TOT háló beültetés) végezzük. Kifejezetten nagy gyakorlattal rendelkezünk azon laparoszkópos nőgyógyászati helyreállító, plasztikai műtétek változataiban, melyek hálóbeültetéssel történnek (sacro-colpopexia, promontofixatio).

Oktatási tevékenység

Az utódnemzedék nevelésében és kiképzésében végzett kiemelkedő és meghatározó munkánk elismeréseként az Urológiai Szakmai Kollégium a Szakorvos Felkészítő Továbbképző Programjának irányítását 2006. január 1. óta osztályunkra helyezte. Az osztályon folyamatosan történik szakorvosjelöltek és szakdolgozók képzése és továbbképzése.

Empatikus, beteg centrikus hozzáállás és a magas szakmai színvonal, elhivatottság és pontos, szakszerű, mindenkor emberséges betegellátás alapján végzett tevékenységünkkel intézményünk általános elismertségének megfelelő megbecsülést és jó hírnevet sikerült kivívnunk a szakma és az urológiai betegek körében is.

Amennyiben elégedett osztályunk munkájával, akkor a Személyi Jövedelemadó 1 %-át az általunk létrehozott, kizárólag a munkakörülmények javítására, munkatársaink szakmai tudásának gyarapítására és eszközbeszerzésre szolgáló alapítványunk számlájára utalni szíveskedjék:

Péterfy Sándor utcai kórház Urológia Osztály Egészségügyi Közhasznú Alapítvány
Székhely: 1074 Budapest, Péterfy S.u.8-20, A épület 2.em.
Bankszámla szám: OTP Bank 11707024-20409195.
Adószám: 18165441-1-42.
Alapító Okirat Cégbírósági Azonosítója: Pk.61112/1998/2,1999.01.12.

Módosítás dátuma: 2016. május 11. szerda, 14:41
  Vissza
A Forradalom Kórháza

Szövetség utca 14-16.

Ma
Ervin napja van