Kezdőlap Osztályok Neonatológiai Intenzív Centrum
Neonatológiai és csecsemő osztály, NIC II. PDF Nyomtatás E-mail

Elhelyezkedés:

Péterfy Sándor u. telephely  A épület  14-es porta. III. emelet

Osztály ismertetés:

Felvétel: Folyamatos.

Általános ismertetés

A 30 ágyas osztály fő profilja az újszülött ellátás. Ennek megfelelően a betegeink többsége kissúlyú koraszülött és beteg újszülött, valamint osztályunk látja el az egészséges újszülötteket is. A csecsemő- és kisded betegek nagy része is a korábban az osztályon ápolt beteg újszülöttek közül kerül ki.

A koraszülött- és pathológiás újszülött részlegen a tartós lélegeztetésre már nem szoruló, de egyébként intenzív ellátást (szoros megfigyelést, vénás táplálást stb.) igénylő betegeket ápoljuk. Ide kerülnek felvételre a kórházban született újszülöttek is, amennyiben állapotuk ezt szükségessé teszi. Más kórházakból is felveszünk intenzív ellátást igénylő újszülötteket és kissúlyú koraszülötteket, amennyiben gépi lélegeztetésre már nem szorulnak. Ide kerülnek a különböző utóbetegségben szenvedő koraszülöttek is. A részleg műszerezettsége (inkubátorok, monitorok, pulsoximéterek, inf. pumpák), valamint a dolgozók képzettsége és gyakorlata megfelel ennek a nehéz és felelősségteljes munkának.

2015-ben a TASZ felmérése szerint, melyben több mint 60 hazai egészségügyi intézmény vett részt, kórházunk, ill. osztályunk az országban a keszthelyi kórházzal együtt a leginkább "gyermek és szülőbarát" kórháznak bizonyult.

Nagyon fontosnak tartjuk a jó anya-gyermek kapcsolat minél korábbi kialakítását. Ezért az osztályon fekvő koraszülöttek édesanyáit is felvesszük, amennyiben igénylik. Nemrég kerültek felújításra a minden igényt kielégítő, fürdőszobás „mamaszobák”. Amennyiben a gyermek állapota megengedi, lehetőség van baba-mama szobába kerülni, ahol az édesanya folyamatosan, 24 órában, együtt lehet kicsijével.  Mindezek lehetővé teszik, hogy osztályunkon a koraszülöttek többségét szoptatja az édesanyja. A gyermekükkel együttlévő édesanyáknak lehetőségük van arra is, hogy a csecsemő körüli teendőket (tisztázás, fürdetés, öltöztetés, stb.) már az osztályon elsajátítsák. Ebben mindig készséggel segítenek az osztály dolgozói.

Az egészséges újszülött részlegen látjuk el a kórház szülészetén született újszülötteket. Ezen a részlegen 24 órás rooming-in rendszer van, vagyis az újszülöttek születésüktől kezdve együtt lehetnek édesanyjukkal, rendszeres szakorvosi és szakápolói felügyelet mellett. Itt lehetőség van az enyhébb problémákkal küszködő újszülöttek szorosabb megfigyelésére, esetleg kezelésére is. Nagy előnye az osztálynak, hogy kóros terhesség (pl. terhességi cukorbetegség) esetén, vagy komolyabb megbetegedésnél sem kell elválasztani az édesanyákat gyermeküktől, hanem a beteg újszülöttek a pathológiás újszülött osztályra kerülnek, ahová az édesanyákat is fel tudják venni. Ezért az ellátásért az édesanyáknak nem kell fizetni.

A csecsemő részlegre a területről és az ambuláns rendelésről beutalt csecsemők és kisdedek, valamint ápolásra szoruló volt koraszülöttek kerülnek. Az osztályon fekvő betegek mellett valamennyi ambuláns gyermek vérvételét a kezelős nővér mindig készségesen végzi. Az osztályon a betegeket folyamatosan fogadó neonatológiai és általános gyermekgyógyászati szakambulancia működik, ezen kívül az intézetben működő gyermekszemészeti, gyermek orthopediai, gyermek fül-orr-gégészeti, és gyermek nőgyógyászati szakrendelések várják a beutalt kivizsgálásra váró gyermekeket.

Koraszülött, valamint újszülött osztályunkon szoptatási tanácsadó segítségét vehetik igénybe. Kórházunkban Baba-Mama kör működik havi rendszerességgel, ahová szeretettel várjuk a szoptatni vágyó kismamákat és a már szoptató édesanyákat.

Célunk, hogy segítséget nyújtsunk a hosszútávú és örömteli szoptatáshoz, a felmerülő problémák megoldására. Alkalmaink ingyenesen látogathatók. Az érdeklődők e-mailben kapnak értesítést a soron következő időpontról.
Jelentkezés: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Munkatársaink:

Az osztály orvosai Beosztásuk Szakvizsgák
Dr. Boross Gábor osztályvezető főorvos csecsemő- és gyermekgyógyászat,
neonatológia
Dr. Csáki Judit osztályvezető
helyettes főorvos
csecsemő- és gyermekgyógyászat,
gyermekneurológia
Dr. Ádám Marianne főorvos csecsemő- és gyermekgyógyászat,
neonatológia,
klinikai labor diagnosztika
Dr. Kiss Eleonóra adjunktus csecsemő- és gyermekgyógyászat,
neonatológia
Dr. Kónyi Olga adjunktus csecsemő- és gyermekgyógyászat,
neonatológia
Dr. Németh Nóra rezidens
(tartósan távol)
Dr. Horváth Eszter alorvos csecsemő- és gyermekgyógyászat,
klinikai immunológia és allergológia
Dr. Polcec Renáta szakorvosjelölt
Dr. Nagy Judit szakorvosjelölt

Osztályvezető főnővér: Kiss Lászlóné
Osztályvezető főnővés helyettes: Zán Katalin
Újszülött részlegvezető főnővés: Szilágyiné W. Csilla

Az osztályvezető főorvos telefonszáma: 461-4750
Osztályiroda telefonszáma: 461-4700/1241
Koraszülött osztály: 505-4249
Mellékek:
Koraszülött: 1333 Csecsemő: 1230 Újszülött: 1104

Módosítás dátuma: 2017. június 07. szerda, 14:17
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Vilhelmina napja van