Kezdőlap Telephelyek Alsó erdősor utca 7.
Alsó erdősor utca 7. PDF Nyomtatás E-mail

A kórház eredete egy 1854-ben született határozatra vezethető vissza, amikor is az Erdősoron a rászorultak gyámolítására 900 elaggott, tehetetlen ember, „áponcz" ellátására szegényház felépítését határozták el, amely 1856-ban nyílt meg Elisabethineum néven.

„Az Erzsébet szegényápolda, - mint a Pesti Jótékony Nőegylet szegényháza jogutódjának megépítése, 1854 április 24.-én határoztatott el. Ez a dátum egybe esik Ferencz József és Erzsébet Királyné menyegzőjének napjával. A városi Tanács egyben azzal a kérelemmel fordult Erzsébet Királyné elé, hogy fogadja el a legmagasabb védnökséget és azzal, hogy az építendő jótékony célú Intézet az egybekelési ünnep emlékéül az Erzsébet nevet viselhesse".

Az építkezés még ebben az évben meg is kezdődött a Terézvárosi Alsóerdő soron. Ez volt a főhomlokzat, mely 1856-ban el is készült és az ápoltak (286-an) elfoglalhatták az Intézményt.

Az építkezés Hild József építész tervei szerint, Wagner János építőmester irányításával folyt.
1866. február 27.-ei zárókő letéti ünnepség fő szónoka Dr. Rózsay József az Intézet -első –igazgatója volt, 34 évig. Ekkor kezdte meg működését az Elisabethineum agg-ápolda elnevezésű Intézmény. Három részleget alakítottak ki heveny, krónikus és szociális ellátást igénylők számára. Az ápolást főképp rendi nővérek végezték.

Az 1800-as évek végén a kórházi épületben az ápolás mellett kórházi - belgyógyászati, sebészeti, pszichiátriai - osztályok kezdték meg működésüket. Ezek közkórházi feladatokat láttak el, így az ápolda 1942-től Budapest Székesfőváros Közkórháza lett.
A tevékenységi kör 1949-ben speciális toxikológiai profillal bővült, s jelenleg Sürgősségi Belgyógyászati és Klinikai Toxikológiai Osztály néven a tradíciókhoz méltóan országos feladatokat is ellát.
1950-ben a kórház a Korányi Sándor és Frigyes Kórház nevet vette fel, majd később 1991-től ismét Erzsébet Kórház néven működött. Az Alsóerdősori telephely jelenleg is az aktív, krónikus és a rehabilitációs betegellátást szolgálja.

Módosítás dátuma: 2013. április 16. kedd, 12:31
 
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Vilhelmina napja van