Kezdőlap Osztályok Mozgásszervi Rehabilitációs
Poszttraumás és Posztoperativ Mozgásszervi Osztály PDF Nyomtatás E-mail

Posztoperativ és Poszttraumás Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Varga Boglárka
reumatológus, fizioterápiás és rehabilitációs szakorvos
Főnővér: Fehér Mónika
Elérhetőségek: 06-1-2997700/ 2268 vagy 2513

"Ki itt belépsz szíveddel láss"
Albert Schweizer

Tisztel Betegünk és Hozzátartozók!

Osztályunk 2008. január 2-án nyílt meg. A főépület II. emeletén található a liftektől jobbra. Leletekről ill. a betegek állapotáról telefonon információt nem áll módunkban kiadni, személyesen is csak orvos adhat felvilágosítást előzetes időpont egyeztetés után.

Állandó munkatársaink egy reumatológus, fizioterápiás és rehabilitációs szakorvos - három gyógytornász, egy fizioterápiás szakasszisztens, jelenleg hét ápolónő, egy masszőr, egy pszichológus, egy lelkigondozó, egy adminisztrátor, egy betegszállító és egy szociális munkás.

Elérhető munkatárs: ortopéd műszerész

Osztályunk felépítése: ágylétszám: 30 (5 db 5 ágyas, 1 db 3 ágyas, 1 db 2 ágyas), három tornaterem, masszőrszoba, pszichológusi és lelki- gondozói szoba, betegtársalgó melyet a betegek 16 óra után vehetnek igénybe.

Profilunk

 1. balesetek ( műtétek vagy gipszeltávolítás) után
 2. ortopéd műtétek előtt és közvetlenül utána 
 3. reumatológiai megbetegedések ( ízületi, gerinc érintettség és csontritkulás esetén)


Működési rend

Az ápolási időtartamot orvos határozza meg.

Betegfelvétel

Előjegyzés alapján, illetve konzílium vagy ambuláns vizsgálat után. Háziorvosi vagy szakorvosi beutaló kötelező. Szíveskedjenek magukkal hozni minden, betegségükkel kapcsolatos előző orvosi papírjaikat. Érkezés 11 óráig, távozás 10 óráig. Távozás napján már nincsenek kezelések. Ekkor történik a zárójelentés átvétele, a még felmerülő kérdések megbeszélése.
Osztályunk egy "aktív rehabilitációs" osztály (nem ápolási , nem elfekvő osztály). Csak azok a beteget kerülnek osztályunkra akik kielégítő belgyógyászati (szív-érrendszeri), szellemi állapotban vannak és fizikailag terhelhetők. A betegek minél hamarabbi felépülés, önellátás elérése érdekében reggeltől délutánig aktív tevékenységben vesznek részt, terhelhetőségüknek megfelelően, egyénileg összeállított terápia formájában.  

Kezelési lehetőségek

Gyógytorna: száraz és vízi ( alagsorban lévő vízforgató rendszerrel ellátott medencékben)

Segédeszköz ellátás: ha a kezelések során felmerül a segédeszköz igény, prospektus és tájékoztatás alapján receptre felírjuk az indokolt segédeszközöket.

Elektroterápia széles skálája: szelektív ingeráram-, iontoforézis-, interferencia-, diadynamik-, mágnes- és TENS kezelések stb.

Masszázs: orvosi javaslatra. Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő, kedvenc masszázsolaj.

Ggyógyszeres pakolások: Szükséges anyag: egy nagy törölköző vagy fürdőlepedő

Pszichológusi és lelkigondozói segítség

Szociális segítség nyújtás - igény szerint

Munkarend

Naponta ún. kis vizit, heti egy alkalommal csütörtöki nap főorvosi nagyvizit. Szerda délben 12 órakor kezdődik az ún. team ülésünk amelyen az orvosokon kívül a főnővér, gyógytornászok, fizioterápiás asszisztens, pszichológus vesz részt. Ekkor beszéljük meg egyenként minden beteg állapotát, az előző héten elért eredményeket és tervezzük meg a jövő hét feladatait. Ezen a napon nincs vízi torna és pakolás, délután ergoterápia van.

A kezelésekhez kérjük hozzanak magukkal: szabadidő (torna) ruhát, könnyű zárt cipőt ami tartja a lábat (vászoncipő, edzőcipő vagy kényelmes utcai cipője), hosszú nyelű cipőkanalat, fürdőruhát, köntöst, gumipapucsot, 2 db nagyobb méretű törölközőt (a gerinc betegeknek a masszázs és ritex pakoláshoz), frissen műtöttek 2 db. jégzselé akkut (higiénés szempontból nem tartunk közös használatra alkalmas akkukat). Papucs használatát csak zuhanyozáshoz engedélyezzük tekintettel arra, hogy a papucsban történő közlekedés baleset veszélyes!

TV nézés hétköznap 16-22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 9-12 és 16-22 óra közt lehetséges.

Látogatási idő munkanapokon 15 órától a betegek zavartalan ellátása érdekében. Hétvégeken és ünnepnapokon 9-20 óra közt.

Szerda délután ún. ergoterápiás (munkaterápia, művészetterápia) foglalkozást tartunk 15-16.30 óra közt. E foglalkozások keretén belül gyakorolt kéz „kis mozgások” az agyműködést és a végtagok "nagy mozgásainak" összerendeződését segítik elő. Szponzoraink Pentacolor Kft, Top Trade 2000 Kft., Pippi.hu Kreativ Kft, Bambuszmánia Kft, Hárombors Kft..

Pszichológus segítségét lehet igénybe venni, ha a beteg maga kéri vagy orvos szakmailag indokoltnak tartom.

Szociális segítség nyújtás

 1. tanácsadás: segélyek, idős otthoni elhelyezés tudnivalói, elindítás
 2. közvetítés, kapcsolatfelvétel: információs, segítő szolgálatok felépítése
 3. kapcsolattartás: háziorvossal, gondozási központtal, önkormányzattal, tartós ellátást nyújtó intézménnyel, önkéntes szervezetekkel
 4. tárgyi segítségnyújtás: egyedül élő sérültek számára adomány ruhakészletből tiszta ruhát biztosítanak.

Egyebek

 • kávé automata emeletünkön valamint a magasföldszinten és a -1 szinten található
 • újságárus, könyves üzlet és büfé a magasföldszinten
 • az osztály ajtaját zárjuk, csengetés után ajtót nyitunk. Erre a sajnálatos módon megszaporodott lopások miatt volt szükség.
 • a hűtőszekrényben csak névvel ellátott ételt lehet tárolni. Azokat az élelmiszereket amiken nincs név nem áll módunkban tárolni. Az öntapadós címkéket mi biztosítjuk. Távozáskor szíveskedjenek a saját maradék élelmet kidobni vagy elvinni.   
 • osztályunkon TILOS a dohányzás, erkélyen és fürdőszobában egyaránt a törvényeknek megfelelően.

Szolgáltatások térítés ellenében:

Fodrász és pedikűrös kérésre hívható. Az igényt kérem a főnővérnek jelezni.

Lelkiismeretes szakmai felkészültséggel, szeretetteljes légkörben, tiszta barátságos környezetben várjuk betegeinket.

"Megmutathatom neked az utat, de magadnak kell végig járnod. Megmutathatom a vizet, de csak te tudsz belőle inni." ( A. de Mello)

 

 

Ágykihasználtság 2008-2012

Ágykihasználtság 2008-2012

 

Módosítás dátuma: 2017. június 07. szerda, 14:13
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Antal, Antónia napja van