Kezdőlap Osztályok Aneszteziológiai és Intenzív
Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály (AIBO) PDF Nyomtatás E-mail

A Péterfy Sándor utcai Kórház Országos Traumatológiai Intézet (OTRI) falai közt működő Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály (AIBO) munkatársai az intézet 11 műtőjéből az aktuális betegforgalomtól függő számú műtőben, a sürgősségi osztályon és a VII. emeleten található 16 ágyas intenzív osztályon történő betegellátást végzik. Magyarország legnagyobb traumatológiai központjának részeként működő osztályunkon a 35 aneszteziológus orvos mellett intenzív osztályos ápolók, aneszteziológus asszisztensek, gyógytornászok és ápolási asszisztensek dolgoznak egy csapatban a betegek mielőbbi gyógyulásáért. Szakmánk jellemzően csapamunka, ahol az osztályhoz tartozó kollégák szoros együttműködése mellett a társszakmákkal (traumatológia, sebészet, radiológia) történő folyamatos együttműködés is elengedhetetlen.

Osztályunk az intézmény jellegének megfelelően főképpen a baleseti sérültek, az idegsebészeti ellátásra szoruló betegek, a tervezett ortopédiai műtétre kerülő betegek, kisebb számban pedig általános és érsebészeti betegek perioperatív aneszteziológiai ellátását és intenzív osztályos kezelését végzi. A súlyos sérültek és központi idegrendszeri sérülést elszenvedett betegek ellátásában évtizedes, kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezünk mind a felnőttek, mind a gyermekek vonatkozásában. A sokktalanítást, a perioperatív és intenzív osztályos ellátást a nemzetközi ajánlásokkal harmonizáló intézeti protokollok alapján végezzük.

Az osztályunkon dolgozó szakorvosok mellett - az osztály vonzerejét jelzi - fiatal kollégák is szívesen kezdik pályájukat nálunk. Orvosaink közül sokan szereztek külföldi szakmai gyakorlatot és tapasztalatokat. Sokan rendelkeznek ATLS (Advanced Trauma Life Support, a súlyos sérültek primer ellátásának világszerte elfogadott protokollja) végzettséggel és ketten instruktori (oktatói) képesítéssel is. Néhányan kollégáink közül az európai szakvizsgát is sikerrel tették le.

Több területre kiterjedő egyetemi akkreditációnknak megfelelően részt veszünk a Semmelweis Egyetem magyar, német és angol nyelvű orvostanhallgatóinak gyakorlati képzésében, az osztályon dolgozó szakorvosok vezetésével több orvosszakmából számos rezidens és szakorvosjelölt tanul, ill. dolgozik osztályunkon. Évek óta részt veszünk a sérültellátással kapcsolatos európai kutatásokban, tudományos munkában is. Tudományos (PhD) minősítéssel rendelkező kollégánk vezetésével kutatómunka és diákköri munka (TDK) is folyik részlegeinken.

Aneszteziológiai tevékenység: A Baleseti Központban évente közel 12.000 aneszteziológiai beavatkozás történik. Elsődleges alapelvünk betegeink biztonságos ellátása. A hét minden napjának 24 órájában 3-4 ügyeletes aneszteziológus teljesít szolgálatot a műtőben, ill. az intenzív osztályon. A biztonságos és folyamatos sérült ellátás érdekében lehetőség szerint mindkét helyszínen egy tapasztalt, idősebb kolléga mellett egy fiatalabb dolgozik, lehetővé téve a szakmai tapasztalat átadását is. Napközben ezzel egyidejűleg még 5-6 aneszteziológus van szolgálatban a tervezett műtétek ellátásához. Az általános érzéstelenítés (altatás) mellett nagy számban végzünk regionális (gerinc közeli, különböző plexus és intravénás regionális) érzéstelenítéseket is, gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Általános aneszteziológiai betegtájékoztatónkat itt (1. melléklet)olvashatja. A súlyos állapotú sérültek sürgősségi ellátása (sokktalanítás, primer diagnosztika és operatív ellátás) során a „trauma ellátó csapat” nélkülözhetetlen tagjaként dolgozik az aneszteziológus és felel az életműködések optimális fenntartásáért. Az intézetben kiemelt szerep jut az aneszteziológusnak a sérülés/műtét miatti fájdalom hatékony csillapításában is.

Az aneszteziológiai ambulancián közel 5000 orvos-beteg találkozás történik évente. Az itt dolgozó tapasztalt szakorvos feladata a betegek műtéti alkalmasságának értékelése, előkészítésének ellenőrzése, optimalizálása és a műtéthez végzendő aneszteziológiai beavatkozás ismertetése. Betegfogadás csak a kezelőorvos előzetes előjegyzésével történik. A vizsgálatra érkezés előtt kitöltendő és aláírandó kérdőív itt (2. melléklet) olvasható.

Az intenzív osztályon évente több mint 500 beteget kezelünk. Az átlagos kezelési idő 7-8 nap, ami azt is jelzi, hogy sok súlyos állapotú beteg gyógyítását végeztük. Ezeknek a sérülteknek a jelentős hányada súlyos tudatzavarral, ill. kómával járó koponya-agysérült, vagy többszörös sérülést (ún. multi- és politraumatizációt) elszenvedett beteg. Betegeink közül a súlyos koponya-agysérülést, kiterjedt mellkasi vagy nyaki gerincvelői sérülést elszenvedettek alkalmanként hetekig tartó gépi lélegeztetésre szorulnak. Betegeink kisebb része posztoperatív állapotstabilizálás és megfigyelés céljából, valamint súlyos állapotot eredményező akut belszervi betegség miatt kerül felvételre. Véleményünk szerint a hozzátartozók jelenléte elősegítheti betegeink gyógyulását, ezért osztályunkon hosszú látogatási időt igyekszünk biztosítani. Az Intenzív Betegellátó Osztály munkarendjével és látogatási rendjével kapcsolatban részleteket itt (3. melléklet) olvashat.

Az osztályos munkán túl rendszeresen adunk sürgősségi, illetve belgyógyászati jellegű konzultációt az Intézet sebészeti osztályain.

Osztályvezető főorvos: Dr. Nardai Gábor, PhD, tel: 299-77-00/2261
Osztályvezető főorvos-helyettes: Dr. Csapody Marcell, tel: 299-77-00/2261
Aneszteziológiai részlegvezető: Dr. Bakó János, tel: 299-77-00/2261
Vezető aneszteziológus asszisztens: Vendel Márta
Intenzív Betegellátó Osztály, főnővér: Czéh Józsefné, tel: 299-77-00/2271
Intenzív Betegellátó Osztály, osztályiroda: 299-77-00/2261

Az osztály orvosai:

Dr. Balogh Szilvia

főorvos

Dr. Bernáth Kinga

szakorvosjelölt

Dr. Borbély Andrea

főorvos

Dr. Demeter Balázs

szakorvos

Dr. Dömötör Hargita

adjunktus

Dr. Fajszi Mariann

szakorvosjelölt

Dr. Farkas János

szakorvosjelölt

Dr. Fábián Orsolya

szakorvos

Dr. Fischer Dániel

szakorvosjelölt

Dr. Guth Zsuzsanna

főorvos

Dr. Jakus Ivett

szakorvosjelölt

Dr. Kelemen Ágnes

szakorvosjelölt

Dr. Koller Ábel

szakorvosjelölt

Dr. Kovács Magdolna

szakorvosjelölt

Dr. Mátyási-Dombi Tímea

szakorvosjelölt

Dr. Mayer Dóra

adjunktus

Dr. Merkei Zoltán

szakorvos

Dr. Nagy Tímea

adjunktus

Dr. Ötvös Gerda

szakorvosjelölt

Dr. Papp Kálmán

szakorvosjelölt

Dr. Pencz Noémi

szakorvosjelölt

Dr. Pénzes Rita

szakorvosjelölt

Dr. Polónyi Melinda

adjunktus

Dr. Pottyondy Pál

szakorvosjelölt

Dr. Radványi Ádám

főorvos

Dr. Róna Gergely

szakorvosjelölt

Dr. Róth Eszter

szakorvos

Dr. Sára Cintia

szakorvosjelölt

Dr. Schimert Péter

szakorvosjelölt

Dr. Soltész Richárd

szakorvosjelölt

Dr. Stéger Alíz

szakorvos

Dr. Svéd Tamás

főorvos

Dr. Sztankits Katalin

adjunktus

Dr. Szűcs Jutka

főorvos

Dr. Szűcs Zoltán

főorvos

Dr. Vas Nikolett

szakorvosjelölt

Dr. Vándor Anikó

szakorvos

Dr. Zoltán Gergely

szakorvosjelölt

Módosítás dátuma: 2018. július 17. kedd, 10:54
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Vilhelmina napja van