Kezdőlap Osztályok Aneszteziológiai és Intenzív
Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály (AIBO) PDF Nyomtatás E-mail

A Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja (BK) - korábban Országos Traumatológiai Intézet (OTRI), majd Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) - falai közt működő Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály (AIBO) munkatársai az intézet 11 műtőjéből az aktuális betegforgalomtól függő számú műtőben, a sürgősségi osztályon és a VII. emeleten található 16 ágyas intenzív osztályon történő betegellátást végzik. Magyarország legnagyobb traumatológiai központjának részeként működő osztályunkon a 25 aneszteziológus orvos mellett gyógytornászok, intenzív osztályos ápolók, aneszteziológus asszisztensek és ápolási asszisztensek dolgoznak egy csapatban a betegek mielőbbi gyógyulásáért. Szakmánk jellemzően csapamunka, ahol az osztályhoz tartozó kollégák szoros együttműködése mellett a társszakmákkal (traumatológia, sebészet, radiológia) történő folyamatos együttműködés is elengedhetetlen.

Osztályunk az intézmény jellegének megfelelően főképpen a baleseti sérültek, az idegsebészeti ellátásra szoruló betegek, a tervezett ortopédiai műtétre kerülő betegek, kisebb számban pedig általános sebészeti betegek perioperatív aneszteziológiai ellátását és intenzív osztályos kezelését végzi. A súlyos sérültek és központi idegrendszeri sérülést elszenvedett betegek ellátásában évtizedes, kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezünk mind a felnőttek, mind a gyermekek vonatkozásában. A sokktalanítást, a perioperatív és intenzív osztályos ellátást a nemzetközi ajánlásokkal harmonizáló intézeti protokollok alapján végezzük.

Az osztályunkon dolgozó szakorvosok mellett - az osztály vonzerejét jelzi - fiatal kollégák is szívesen kezdik pályájukat nálunk. Orvosaink közül sokan szereztek külföldi szakmai gyakorlatot és tapasztalatokat. Sokan rendelkeznek ATLS (Advanced Trauma Life Support, a súlyos sérültek primer ellátásának világszerte elfogadott protokollja) végzettséggel és ketten instruktori (oktatói) képesítéssel is. Néhányan kollégáink közül az európai szakvizsgán is megállták a helyüket.

Több területre kiterjedő egyetemi akkreditációnknak megfelelően részt veszünk a Semmelweis Egyetem magyar, német és angol nyelvű orvostanhallgatóinak gyakorlati képzésében, az osztályon dolgozó szakorvosok vezetésével több orvosszakmából számos rezidens és szakorvosjelölt tanul, ill. dolgozik osztályunkon. Tudományos (PhD) minősítéssel rendelkező kollégánk vezetésével tudományos kutatómunka és diákköri munka (TDK) is folyik részlegeinken.

Aneszteziológiai tevékenység: A Baleseti Központban évente közel 10.000 aneszteziológiai beavatkozás történik. Elsődleges alapelvünk betegeink biztonságos ellátása. A hét minden napjának 24 órájában 3-4 ügyeletes aneszteziológus teljesít szolgálatot a műtőben, ill. az intenzív osztályon. A biztonságos és folyamatos sérültellátás érdekében lehetőség szerint mindkét helyszínen egy tapasztalt, idősebb kolléga mellett egy fiatalabb dolgozik, lehetővé téve a szakmai tapasztalat átadását is. Napközben ezzel egyidejűleg még 5-6 aneszteziológus van szolgálatban a tervezett műtétek ellátásához. Az általános érzéstelenítés (altatás) mellett nagy számban végzünk regionális (gerincközeli, különböző plexus és intravénás regionális) érzéstelenítéseket is, gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Általános aneszteziológiai betegtájékoztatónkat itt olvashatja. A súlyos állapotú sérültek sürgősségi ellátása (sokktalanítás, primer diagnosztika és operatív ellátás) során a „trauma ellátó csapat” nélkülözhetetlen tagjaként dolgozik az aneszteziológus és felel az életműködések optimális fenntartásáért. Az intézetben kiemelt szerep jut az aneszteziológusnak a sérülés/műtét miatti fájdalom hatékony csillapításában is.

Az aneszteziológiai ambulancián közel 5000 orvos-beteg találkozás történik évente. Az itt dolgozó tapasztalt szakorvos feladata a betegek műtéti előkészítésének ellenőrzése, optimalizálása és a műtéthez végzendő aneszteziológiai beavatkozás ismertetése. Betegfogadás csak a kezelőorvos előzetes előjegyzésével történik.

Az intenzív osztályon évente több mint 500 beteget kezelünk. Az átlagos kezelési idő 7-8 nap, ami azt is jelzi, hogy sok súlyos állapotú beteg gyógyítását végeztük. Ezeknek a sérülteknek a jelentős hányada súlyos tudatzavarral, ill. kómával járó koponya-agysérült, vagy többszörös sérülést (ún. multi- és politraumatizációt) elszenvedett beteg. Betegeink közül a súlyos koponya-agysérülést, kiterjedt mellkasi vagy nyaki gerincvelői sérülést elszenvedettek alkalmanként hetekig tartó gépi lélegeztetésre szorulnak. Betegeink kisebb része posztoperatív állapotstabilizálás és megfigyelés céljából, valamint súlyos állapotot eredményező akut belszervi betegség miatt kerül felvételre. Véleményünk szerint a hozzátartozók jelenléte elősegítheti betegeink gyógyulását, ezért osztályunkon hosszú látogatási időt igyekszünk biztosítani. Az Intenzív Betegellátó Osztály munkarendjével és látogatási rendjével kapcsolatban részleteket itt olvashat.

Az osztályos munkán túl rendszeresen adunk sürgősségi, illetve belgyógyászati jellegű konzultációt az Intézet sebészeti osztályain.

Osztályvezető főorvos: Dr. Nardai Gábor, PhD, tel: 299-77-00/2261
Osztályvezető főorvos-helyettes: Dr. Csapody Marcell, tel: 299-77-00/2261
Aneszteziológiai részlegvezető: Dr. Bakó János, tel: 299-77-00/2261
Vezető aneszteziológus asszisztens: Vendel Márta
Intenzív Betegellátó Osztály, főnővér: Czéh Józsefné, tel: 299-77-00/2271
Intenzív Betegellátó Osztály, osztályiroda: 299-77-00/2261

Az osztály orvosai:

Dr. Bakó János szakorvos
Dr. Balogh Szilvia adjunktus
Dr. Borbély Andrea főorvos
Dr. Demeter Balázs szakorvos
Dr. Dömötör Hargita szakorvos
Dr. Fajszi Mariann szakorvosjelölt
Dr. Farkas János szakorvosjelölt
Dr. Fábián Orsolya szakorvosjelölt
Dr. Fischer Dániel szakorvosjelölt
Dr. Frei Norbert szakorvosjelölt
Dr. Guth Zsuzsanna főorvos
Dr. Jakus Ivett  szakorvosjelölt
Dr. Kelemen Ágnes szakorvosjelölt
Dr. Koller Ábel szakorvosjelölt
Dr. Kovács Magdolna szakorvosjelölt
Dr. Mátyási-Dombi Tímea szakorvosjelölt
Dr. Mayer Dóra szakorvos
Dr. Merkei Zoltán szakorvosjelölt
Dr. Nagy Tímea szakorvos
Dr. Ötvös Gerda szakorvosjelölt
Dr. Pencz Noémi szakorvosjelölt
Dr. Pénzes Rita szakorvosjelölt
Dr. Polónyi Melinda szakorvos
Dr. Pottyondy Pál szakorvosjelölt
Dr. Radványi Ádám szakorvos
Dr. Retteghy Tibor főorvos
Dr. Róna Gergely szakorvosjelölt
Dr. Róth Eszter szakorvos
Dr. Soltész Richárd szakorvosjelölt
Dr. Stéger Alíz szakorvos
Dr. Svéd Tamás főorvos
Dr. Sztankits Katalin szakorvos
Dr. Szűcs Jutka főorvos
Dr. Szűcs Zoltán főorvos
Dr. Vas Nikolett szakorvosjelölt
Dr. Vándor Anikó szakorvos
Dr. Zoltán Gergely szakorvosjelölt
Módosítás dátuma: 2017. május 30. kedd, 14:21
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Dezső napja van