Kezdőlap Szakrendelések Diabetológiai
Diabetológia PDF Nyomtatás E-mail

Elérhetőségeink: tel./fax: 461-4734, tel.: 461-4700/1163, 1330

A Diabetes Szakrendelő orvosai:

Dr. Ladányi Ágnes ambulancia vezető főorvos belgyógyász
nephrológus
diabetológus
Dr. Fövényi József főorvos
kandidátus
c. egyet. docens
belgyógyász
endokrinológus
diabetológus
Dr. Hermányi István főorvos
kandidátus
belgyógyász
endokrinológus
diabetológus
Dr. Thaisz Erzsébet főorvos belgyógyász
endokrinológus
diabetológus
Dr. Lehotkai Lajos főorvos belgyógyász
endokrinológus
diabetológus
Dr. Csapó Ibolya főorvos belgyógyász
gastroenterológus
diabetológus
Dr. Kocsis Győző főorvos belgyógyász szakorvos
Dr. Sallai Tamás főorvos belgyógyász
endokrinológus
diabetológus
Dr. Csizmadia Zoltán adjunktus belgyógyász
nephrológus
Dr. Bádonyi Gabriella szakorvos belgyógyász szakorvos
Dr. Bosznai Enikő szakorvos belgyógyász szakorvos

A Diabetes Szakrendelő munkatársai:

Szántai Istvánné Kati főnővér, diabetes szaknővér
Vincze Mónika nővér
Tóth Beatrix nővér
Szabadkainé Ötvös Zita diabetes szaknővér
Faragó Annamária dietetikus

A szakrendelő helye: Bp. VII. Péterfy S. u. 8. mfszt.

75-76-77 szobák rendelési ideje:

75 szoba 77 szoba 76 szoba
H: De. Dr. Hermányi István
Du. Dr. Kocsis Győző

Du. Dr. Sallai Tamás

Du. Dr. Lehotkai Lajos
K:
De. Dr.Hermányi István
Du. Dr.Ladányi Ágnes
De. Dr. Hermányi István
Du. Dr. Ladányi Ágnes

Du. Dr. Sallai Tamás
De. Dr. Fővényi József
Du. Dr. Csapó Ibolya
Sz: Du. Dr. Bádonyi Gabriella 16:00-20:00h
Du. Dr. Csapó Ibolya
De. Dr. Thaisz Erzsébet 
Du. Dr. Thaisz Erzsébet
De. Dr. Lehotkai Lajos
Du. Dr. Fővényi József 
Cs: De. Dr. Hermányi István

De. Dr. Thaisz Erzsébet
Du. Dr. Csizmadia Zoltán 
De. Dr. Lehotkai Lajos
Du. Dr. Kocsis Győző
P:
Du. Dr. Kocsis Győző
De. Dr. Thaisz Erzsébet


Du. Dr. Bosznai Enikő

 

A Szakrendelés keretében kb. 2200-2400 2-es és 1-es típusú cukorbeteg rendszeres gondozását végezzük. Ennek keretében betegeink évente átlag négy alkalommal – előjegyzés szerint – látogatnak bennünket. A beteggondozás keretében teljes körű diabetes és anyagcsere ellenőrzést végzünk, minden alkalommal ellenőrizzük betegeink  HbA1c, vércukor, vérzsírok, szérum kreatinin értékét, évente egyszer 24 órás gyűjtött vizeletből az albumin-ürítést ellenőrizzük. Szintén évente egyszer elvégezzük a betegek lábvizsgálatát, a boka és alsó végtagi erek tapintását és hangvillával ellenőrizzük az idegek állapotát. Szükség szerint érdoppler vizsgálatot és 24 órás vérnyomás ellenőrzést (ABPM) is végzünk. Betegeink többsége számára rendszeresen felírjuk a 3 hónapra szóló gyógyszereket, inzulin-adagoló tűket és fecskendőket, vércukormérő készülékeket és csíkokat, a gyógyászati segédeszközöket kívánságra a helyszínen ki is adjuk, ellátjuk őket pen készülékekkel, kezelési naplókkal diétás és egyéb, a cukorbetegségre vonatkozó információs füzetekkel.

A háziorvosok által beküldött betegek állapotát felülvizsgáljuk, kiadjuk számukra a kezelési javaslatot és évente a szakorvosi javaslathoz kötött gyógyszerek felírására vonatkozó javaslatokat. Ilyen esetekben mindig megkívánjuk, hogy a betegek friss laboratóriumi leletekkel, köztük HbA1c vizsgálati eredménnyel rendelkezzenek.

Szakrendelőnk speciális szolgáltatásai:

1. A cukorbeteg terhesek és terhességi cukorbetegek gondozása. 2009-től az ilyen típusú akkreditációval ellátott négy fővárosi központ egyike vagyunk. Az 1-es típusú terhes cukorbetegek hetente-kéthetente történő gondozását Thaisz Erzsébet főorvosnő, a terhesség alatt jelentkező cukorbetegség miatt gondozást igénylő ún. gestációs diabetesesek gondozását Sallai Tamás főorvos végzi. Thaisz főorvosnő csütörtök délelőtt 9-11 óra között – előzetes bejelentkezés után – fogadja az 1-es típusú cukorbeteg terheseket, a találkozások alatt a szükséges vérvételekre is sor kerül, ezért a terheseknek nem kell külön laboratóriumba menni. Közvetlenül a vizit után keresik fel a betegek a terhes patológiai rendelést, így egyetlen délelőtt teljes körű ellátásban részesülnek. Sallai főorvos az alábbi időpontokban foglalkozik a gestációs diabeteses kismamákkal: hétfőn 9-15 (diétás tanácsadás, vércukor és vérnyomásmérés, vérvétel ,inzulinadagolás megkezdése, inzulinadag változtatás megbeszélés)

2. Inzulin pumpakezelést állítunk be és gondozzuk a pumpával kezelt – eddig mintegy ötven – betegünket. Ennek felelőse Kocsis főorvos.

3. Hatnapos szöveti glukóz-monitorozást végzünk labilis, problémás cukorbetegeinken. A szenzor felhelyezést, a betegek oktatását térítés nélkül végezzük, a szenzor árának 50%-át (5.000,-Ft) a beteg fizeti, a másik felét Diabetes Szakrendelő Alapítványunk állja. Ennek felelőse Fövényi főorvos.

A Szakrendelő nővérei végzik a vérvételek és az adminisztrációs munka mellett a betegek egyéni oktatását, a vércukormérésre, az inzulin-adagoló eszközök kezelésére, az inzulin adás módjaira vonatkozó ismeretek átadását. Hetente kétszer dietetikus is rendelkezésre áll minden cukorbeteg számára a diabétesz szakrendelőben kedden és pénteken délelőtt előzetes megbeszélés alapján.

A zavartalan betegellátás értelmében – miután a Szakrendelést látogató betegek több mint 90%-a három hónapra előre megkapja a következő vizit dátumát – betegeket extrém sürgős esetek kivételével csak telefonos előjegyzés után fogadhatunk.

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Módosítás dátuma: 2016. április 27. szerda, 10:46
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Vilhelmina napja van