Kezdőlap Osztályok Neurológia
Neurológia PDF Nyomtatás E-mail
Tisztelt Betegeink!
 
 
A Neurológiai osztály 2018 január 8-től Kórházunk Fiumei út 17. szám alatt található telephelyén, a Baleseti Központ II. emeletén kezdi meg működését.
A VII. kerületi Neurológiai szakrendelés továbbra is az eredeti helyén, a Péterfy Sándor utcában működik.
Az osztály telefonos elérhetőségei a költözés miatt ideiglenesen nem működnek. A megváltozott telefonos elérhetőségekről a módosítások hamarosan publikálásra kerülnek.
Kérjük,hogy beutalóval az új címen jelentkezzenek.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

 

 

Az osztály 35 általános neurológiai és 5 stroke ágyon az V., VI., VII. kerületi lakosság ellátását biztosítja. Az Intenzív osztállyal együttműködve az akut agyi érelzáródásban szenvedő (stroke) betegek trombolízis kezelését is végezzük. A fenti ellátási területen kívül a XVI. kerület akut stroke trombolízis kezelését a Flór Ferenc Kórházzal megosztva végezzük.

Az osztály minden neurológiai betegségben szenvedő, beutalt vagy visszatérő kórházi ellátást vagy átvizsgálást igénylő beteget felvesz a 2. progresszivitási szintnek megfelelően.

Az osztályunk a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar által kinevezett Oktató Osztály. Ennek megfelelőn részt veszünk az orvostanhallgatók V. és VI. éves neurológiai képzésében.

Az osztályon 3-5 ágyas fürdőszobás kórtermek mellett egy 6 ágyas szubintenzív részleg segíti a betegellátást. A szakápolók és segédápolók kitartó és áldozatos munkája biztosítja, hogy a betegek a kiszolgáltatott helyzetükben a gyógyulás irányába minden támogatást megkapjanak. A betegek rehabilitációja az osztályon a felvételüket követően azonnal megkezdődik, ebben folyamatosan két gyógytornász és hetenként két alkalommal logopédus is segíti őket. Ha a testi tünetek hátterében pszichés okok is állnak, vagy a neurológiai beteséghez pszichiátriai betegség is társul lehetőség van pszichológusi és pszichiátriai segítség igénybevételére is.

Orvosaink szakmai felkészültsége és érdeklődése kiterjed a stroke, a szklerózis multiplex, a Parkinson betegség, izombetegségek, a demenciák, az epilepsziák, a fájdalom szindrómák és a környéki idegrendszer betegségei iránt. Ennek megfelelően a Kórházunkban működő VII. kerületi szakrendelővel közösen a betegek gondozását is vállalni tudjuk.

A betegek kivizsgálását duplex ultrahang, transcranialis Doppler, EEG, EMG-ENG, kiváltott válasz vizsgálatok, CT, MR, angiográfia és izotóp vizsgálatok teszik teljessé, ennek egy részéhez a Kórházunkban működő Diagnoscan ad segítséget.

Az SM (Szklerózis multiplex) ambulanciánkon jelenleg több, mint 350 beteg (Klinikailag izolált szindróma (CIS), relapszáló-remittáló SM (RRSM), szekunder progresszív SM (SPSM) és primer progresszív SM (PPSM) áll gondozás alatt. A gondozott betegek száma folyamatosan emelkedik.

Osztályunkon lehetőség van az SM iránydiagnózissal küldött betegek teljes körű kivizsgálására (MRI, kiváltott válasz vizsgálatok, speciális labor vizsgálatok, liquor és serum immunológiai vizsgálatok), egyéb differenciál diagnosztikailag szóba jövő betegségtől való elkülönítésére, kórforma meghatározására. RRSM esetén speciális immunmoduláló kezelésekre, és más kórformákban adjuváns, kiegészítő kezelésekre is lehetőség van: pl. izomlazító készítmények, gyógytorna, fáradékonyság és hangulatzavarok kezelése gyógyszeresen és pszichológusi segítséggel. Osztályunk akkreditált relapszáló-remittáló SM betegeknél a jelenleg elérhető valamennyi alkalmazható 1. és 2. vonalbeli gyógyszeres terápiára is.

A liquor izotóp vizsgálat (szcintigraphia) a liquor cerebrospinalis (agy-gerincvelői folyadék) keringésének vizsgálata, amelyet a budapesti és közép-magyarországi területen csak intézményünkben történik a radiológiai vizsgálatokat ellátó Diagnoscan segítségével. A vizsgálatot speciális kórképek gyanújának esetén végezzük. Ezek a gyakran demenciával, járászavarral és vizelési zavarral járó agykamratágulatok bizonyos fajtái (hydrocephalusok), liquor csorgás gyanúja (akár orrból, akár gerincvelői szinten) és ehhez kapcsolódó betegségek (alacsony liquor nyomás okozta fejfájás, visszatérő agyhártyagyulladás).

Az ellenanyag mediálta autoimmun betegség (myasthenia gravis) és az akut (Guillan-Barré szindróma), illetve krónikus (CIDP – krónikus gyulladásos demyelinizációs polyradiculoneuropathia) demyelinizációs polyradiculopathiák esetén szakmailag ajánlott plasmapheresisre , illetve IVIG (intrevénás immunglobulin) adására is lehetőségünk van.

A Neurológiai fekvő osztály mellett működik az ún. bejárós nappali kórházi részlegünk is, amit Dr. Gács Gyula Főorvos Úr irányít.

Elektrofiziológiai Laboratórium

A Neurológiai osztály keretein belül működő diagnosztikai rendelés.

Tevékenységeink:

  • Elektroencefalografia (EEG)
  • Kiváltott válasz vizsgálatok: VEP és BAEP
  • Elektroneurográfia / elektromiográfia (EMG)

Vezető: Dr. Arányi Zsuzsanna PhD, med. habil., neurológus és klinikai neurofiziológus szakorvos - EEG, EMG, VEP és BAEP

Munkatársak:  Dr. Torák Gyöngyi adjunktus - EMG
Dr. Boór Krisztina neurológus szakorvos - EMG

Asszisztens:    Molnár Magdolna

Beutalás rendje:
A vizsgálatokat neurológus szakorvos rendelheti el és orvosi beutaló szükséges.

Az elektrofiziológiai laboratórium elsősorban a kórház ellátási területéről fogad betegeket, de bizonyos esetekben területen kívüli betegek vizsgálatára is van lehetőség.

A vizsgálatok előjegyzéssel történnek. Telefon: 461-4700 /1210
Ha éppen vizsgálat folyik, nem minden esetben tudjuk fogadni a telefonhívást.

EMG előjegyzés: Hétfő, Kedd, Szerda: 8.30-18.00-ig
Csütörtök: 12.00-18.00-ig
Péntek: 10.00-14.00-ig

EEG, VEP, BAEP

előjegyzés: Hétfő, Kedd, Szerda: 12.30-18.00-ig
Csütörtök: 12.30-18.00-ig
Péntek: 10.00-14.00-ig

 

Az osztály orvosaiBeosztásukSzakvizsgák
Dr. Salacz Pál osztályvezető főorvos neurológia, pszichiátria,
orvosi rehabilitáció
Dr. Kovács Krisztina főorvos neurológia
Dr. Nagy Éva főorvos neurológia
Dr. Rózsa Anikó adjunktus neurológia
Dr. Guba Katalin szakorvos neurológia, rheumatológia
Dr. Gaál Tibor szakorvos neurológia
Dr. Pup József szakorvos neurológia
Dr. Zuberecz Kamilla rezidens
Dr. Kovács Kusza Katalin rezidens
Dr. Molnár Kinga rezidens
Dr. Galambos Eszter rezidens
Dr. Szeszák Gergely rezidens


Osztályvezető főorvos telefonszáma: 461-4740
Osztályvezető főorvos helyettes telefonszáma: 505-4244

mb. osztályvezető ápoló: Tusa István
Telefonszáma: 505-4246, 461-4700/1262, 4246

Az osztály gyógytornászai: Hegyi Zsuzsanna és Bayer Beatrix

Logopédus: Nagy Katalin Kitti

Adminisztrátor: György Zsuzsanna

Szubintenzív részleg telefonszáma: 461-4700/1558
Nővérszoba telefonszáma: 505-4246, 461-4700/1293, 4246
Osztályos iroda telefonszáma: 461-4740
Osztály e-mail címe: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Módosítás dátuma: 2018. január 08. hétfő, 02:20
  Vissza
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Antal, Antónia napja van