Kezdőlap Telephelyek Péterfy Sándor utca 8-20.
Péterfy Sándor utca 8-20. PDF Nyomtatás E-mail
"..nemes emberbaráti érzésektől vezérelt fővárosi kereskedők az 1840-es évek elején elhatározták, hogy egyrészt megbetegült tagjainak hajlékot, ápolást és orvoslást biztosítanak", másrészt, hogy „tehetetlenség, vagy halálozás eseteiben a tagokat, vagy özvegyeiket és árváikat állandó nyugdíj által nyomor és ínység ellen megvédik".
(Részlet az Intézet alapkövében elhelyezett dokumentumból).

1843-ban indult meg az Intézet szervezése.

1848. november1-én történt az első kórház létesítése.
A folyamatos fejlesztések során 1849. január 04.-én az alapító újabb kórház épületet adott át rendeltetésének, amely 60 betegágyon, belgyógyászati és sebészeti osztályokkal bővült.

1907-től 1929-ig Ferenc József kereskedelmi kórház Bp-i Kereskedelmi Betegápoló Egylet.

1910 május1-én megnyílt a központi orvosi rendelőintézet, ahol fogászati, szemészeti, orr- fül- gégészeti, bőrgyógyászati, urológiai, gyermekgyógyászati szakrendeléseket nyitottak meg. Így a 31.000 főre emelkedett biztosítottaknak nem a szakorvosok magánrendelőit kellett igénybe venniük.
Az 1919-es események után az Intézet autonómiáját felfüggesztették, és 1928-ig kormánybiztos vezette a z Intézményt.
1924-re a nőgyógyászati osztály ágyaival együtt 150-re emelkedett az ágyszám.
1928-tól a kórház közvetlen környezetében lévő ingatlanok megvásárlásra kerültek, így elkezdték a Rottenbiller utca sarkán, a kórház felépítését. Ekkor mát 350 ágyasra fejlődött a fekvőbeteg ellátás. (Sebészet, Belgyógyászat, Nőgyógyászat)

1929-től 1949-ig Magánalkalmazottak Biztosító Intézete. (MABI)

1932-ben megindult a Rottenbiller utca sarkán a kórházépület építkezése.
1934
-ben elhatározták, a Péterfy Sándor utcai front további meghosszabbítását.
1943
. május 30.-án adták át, az épület együttest, mint a MABI ügyviteli székházát. Ide került az elnökség, a vezérigazgató, a segélyezési osztály, műszaki, járadék osztályok, az Igazgató Főorvos és helyettesének irodái.
A II. Világháború eseményeit és az ostromot, a Péterfy Sándor utcai épület együttes, nagyobb belövés, károsodás nélkül vészelték át.

1951-ben, ebben az Intézményben valósult meg először hazánkban a Kórház-rendelői egység, mint gyógyító- megelőző tevékenység. Ez egy évtizednél hosszabb ideig működött, mint a lakosság, mint az orvosok megelégedésére. Történetiségünkhöz hozzátartozik az is, hogy e bizalomra az intézmény nehéz történelmi időkben is rászolgált, kiérdemelve

1956-ban a később neki adományozott "forradalom kórháza" rangot.

1969-ben a Szövetség utcai Kórház szervezeti részlege lett, a Péterfy Kórháznak, ahol 2 belgyógyászati,- urológiai,- hasi és plasztikai sebészeti osztályok működtek, röntgen és laboratóriumi háttérrel.

1984-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kórházunkba telepítette Traumatológiai Tanszékét.

1998-ban az Erzsébet Kórház néven önálló tevékenységet folytató Intézményt a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-rendelőintézettel összevonták.

2007 október 1-ével az 51 éves múlttal rendelkező Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet Kórházunkhoz integrálták, a neve ettől kezdve: Fővárosi Önkormányzat „Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ" (PBK)

2011. január 1-től az intézmény tulajdonjoga az önkormányzattól az államhoz került. Ennek köszönhetően az intézmény neve „Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ" (PBK) változott.

Módosítás dátuma: 2013. április 16. kedd, 12:30
 
A Forradalom Kórháza
Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

Szövetség utca 14-16.

Ma
Vilhelmina napja van